Work plays a very important role in our daily life . So what is work? It is nothing but a series of tasks . Tasks have different priorities , different due dates , different owners, etc.
One of the most efficient ways to manage Tasks is to use MS Outlook, which is part of MS Office . And most of the working people do in fact use Tasks . So typically , as soon as people reach workplace , they spend about 15 to 20 minutes to plan their schedule for the day using Tasks of MS Outlook. Needless to say , MS Outlook is the best tool for Task management.
When you use Office365 , the Tasks of Outlook are in complete sync with the Tasks of Outlook on a browser , also called as Outlook Web Access or OWA for short . So even if you do not have access to your PC with Outlook, it does not matter as your Tasks are available on the browser.
However , it does not stop here . If your Smartphone , like Windows Phone , is configured with Office365, you can get your Outlook Tasks even on your Phone . And this takes productivity to the next level. Let me explain this with a scenario.
So normally when you come to work, you would spend about 15 minutes planning your Tasks for the day using MS Outlook. All of us travel at least for 1 hour every day to Work. Now while travelling , you could easily plan your tasks on your Smartphone . So you could set a Task reminder like say a) at 3 PM to call Mr. Mehta or at 4 PM speak to Peter . And guess what , at 3 PM and 4 PM respectively, you will get reminders on Outlook of your Work PC. Similarly if you have set a reminder in MS outlook and at that time you are Out of Office, you will get reminder on your mobile. There is seamless integration of tasks between Outlook, Browser and mobile.
So what is the BIG DEAL ? I believe this is HUGE .
So if we assume that an average person takes about 15 minutes to plan his To Do list for the day , then for 100 people Company , the time taken will be 100 x 15 = 1500 minutes . That is 25 hours per day spent on planning the tasks for the Day.
Now if these 100 people use their Smartphones to plan their To Do , what will happen is that when they reach office , they will already find their To Do list updated . Which means a saving of 15 minutes per person which is 25 hours per day .
Now 25 hours x 25 working days = 625 hours saved per month .
That is 625 x 12 = 7500 hours saved per year
So at average cost to Company per hour per person being about Rs. 200, this translates to a saving of Rs. 15,00,000 . This is a HUGE increase in productivity .
So get going and implement Office365 Tasks Sync in your Company ! Now !
with warm regards
Microsoft MVP 2009
Microsoft Worldwide Partner of the Year 2011 & 2007